Beretta PM12-S

Понеже много хора си мислят, четейки книги и наблюдавайки филми за Втората световна война, че картечните пистолети са измислени в Германия, си струва да отбележа, че един от първите в света картечни пистолети е бил създаден в Италия, във фирмата Вилар-Пероза (Vilar-Perosa), конструиран от Бенедето А. Ревели.

Vilar-Perosa 1915

Оръжието, появило се още през 1915 г. било създадено за италианския 9-мм пистолетен патрон на Глизенти (Glisenti) и било доста тежко (6,48 кг и визуално, с двете си ръкохватки, приличало на картечница "Максим"), което заедно с твърде високата си скорострелност (2400 изстрела в минута) и ниската си прицелна далекобойност, не му позволило да получи разпространение.

В началото на 20-те години Б. Ревели конструирал на базата на "половинката" от картечния пистолет "Вилар-Пероза" лека карабина. Като съхранило основните възли на прародителя си, оръжието, наречено OVP (Officini de Vilar Perosa), било с по-дълга цев; неприемливата за ръчно оръжие ръкохватка, била заменена с нормален спусков механизъм, а несъмнено достойнство бил превключвателят на стрелбата. В автоматичен режим скорострелността била около 1100 изстр/мин. и въпреки, че оръжието било твърде дълго и лошо балансирано, то било по италиански елегантно и изящно.

OVP  

Италианската армия отначало не проявила голям интерес към новия образец, все пак след войната средствата за отбрана недостигали, но след идването на власт на Бенито Мусолини, фирмата Вилар-Пероза получила голяма поръчка за OVP. Оръжието постъпвало масово на въоръжение в полицията, армията и милитаризираните граждански и партийни организации. Там то било използвано (по официални данни) за... спортен картечен пистолет. Интересно е наистина, по какви спортно-стрелкови дисциплини са се състезавали, като са използвали автоматично оръжие?

Така или иначе общо са били приети на въоръжение около 180 хил. OVP, което към началото на Втората световна война било вече остаряло оръжие. Въпреки това известно количество от тези картечни пистолети са постъпили на въоръжение в Унгария, Румъния, Финландия и България, въпреки че няма данни за използването им в бойни действия.

Още през Първата световна война, през 1916 - 1918 г. оръжейникът на фирмата "Берета" Тулио Маренгони (Tulio Marengoni) създал лека карабина М1918 за патрона на Глизенти, която външно приличала на приетата на въоръжение карабина на Манлихер-Каркано. През 1930 г., за да се отстранят някои от недостатъците й, М1918 била модифицирана и вече като М1918-30 оръжието било използвано през Втората световна война - в Африка и в Съветския Съюз.

Наближаващата световна война обаче, изисквала по-сериозен картечен пистолет и фирмата "Берета" създала ред доста удачни модели картечни пистолети, като произведеният през 1936 - 1938 г. твърде масивен, но опростен и надежден М1938А и по-късно, през 1940 г. модел Берета 1 (Beretta Modello 1), наподобяващ немския МР40. Те били широко използвани като пехотно въоръжение на Италианската армия, както през, така и след войната.

Военновременните образци са били на въоръжение до средата на 50-те години, когато станало ясно, че те са напълно морално остарели. През 1958 г. оръжейникът Доменико Салца (Domenico Salza) конструирал твърде перспективния, компактен и без аналог по света картечен пистолет, получил названието Берета-12, създаден за популярните патрони 9х19 mm Para. По компановъчна схема той напомнял "Узи": масивният затвор, покриващ практически почти цялата цев, се движил в тръбния корпус. Цевната кутия, предната ръкохватка, гнездото на пълнителя, спусковата скоба и пистолетната ръкохватка били изготвени като един детайл. Голямата маса на затвора и използването на мощна възвратна пружина обуславяли достатъчно ниския темп на стрелба - само 550 изстр/мин. Достъпът до движещите се части ставал след отвиване на предната и задната капачки на затворната кутия. Принципът му на действие се основава на базата на отката при свободен ход на затвора.

Елементи

По-късната модификация PM 12S, появила се през 1977 г., може да води огън на автоматичен и единичен режим, което се осъществява посредством добавен превключвател, намиращ се от лявата страна над ръкохватката. Превключвателят има и трета позиция - предпазител. Снабден е и с още един механичен предпазител, който се намира в предния край на ръкохватката и при обхващане на оръжието за стрелба се натиска с пръстите на ръката. Той е от т.нар. "мускулни предпазители", като също така има и автоматични предпазители на затворния блок и УСМ. Всички тези защити гарантират нулева вероятност да се произведе изстрел при различни ситуации - изтърваване на оръжието, закачане на спусъка в предмет, натискане на спусъка погрешка и др. Повечето от частите на оръжието са изработени от въглеродна стомана, но има и такива от неръждаема стомана като затворния блок. За защита от вредните атмосферни влияния външните части са обработени с фосфатна емулсия, а след това със специално черно антикорозионно покритие, даващо солидна гаранция за предпазване от корозия. За водене на прицелен огън PM 12S е снабден с механични мерни прибори и допълнителна пистолетна ръкохватка в предния край. Мерните прибори са фиксирани, като и мерникът и мушката са защитени от метални сенници. Мерникът има две положения за стрелба - за 100 и 200 м., което е един добър показател за такъв тип оръжия. Цевта е хромирана от вътрешната страна. Пълнителят е тип кутия и се поставя в гнездо, намиращо се пред спусковата скоба и зад предната ръкохватка.

За водене на по-точен огън оръжието е снабдено и със сгъваем приклад. Той се сгъва надясно и се освобождава посредством ключалка, намираща се в задния ляв край на цевната кутия.

Калибър/патрон:
Дължина - обща:
- със сгънат приклад:
Дължина на цевта:
Височина - с пълнителя:
- без поставен пълнител:
Тегло - с празен пълнител
- с пълен:
Мерна линия:
Скорострелност:
Вместимост на пълнителя:
Ефективна далекобойност:

9x19mm Luger/Para
660 мм
418 мм
200 мм
244 мм
180 мм
3,5 кг.
3,82 кг.
285 мм
550 изстр/мин
20, 32 или 40 патр.
200 м

Схема на Beretta PM12

Картечен пистолет Beretta модел 12S, предназначен за гвардията на крал Фейсал от Саудитска Арабия.

Handguns