Beretta M9000

В края на 1999 г., както всички големи фирми "Pietro Beretta" разработи нов полимерен модел с обозначение 9000 S. Той е предназначен както за гражданския пазар, така и за полицейските служби. Новият пистолет има модерен дизайн, малки габаритни размери и маса, висока точност за късоцевно оръжие и мощни патрони в калибър .40 Smith&Wesson, 9x21 IMI и 9x19 Parabellum. Модификациите с двойнодействащи ударно-спускови механизми (DA) имат допълнителна буква "D" към обозначението, а тези с единично действие - буквата "F".

Новият пистолет е разработен в пълно съответствие със съвременните тенденции за създаване на граждански оръжия. Като революционна новост за фирмата е използването на полимерна рамка, изработена от високоустойчива пластмаса чрез отливане. Това е довело до намаляване на общата маса на пистолета до 0.760 кг. Така той вече става конкурентен на Glock, Walther P-99, Steyr M9 и USP на Heckler&Koch, които се явяват лидери във внедряването на полимерни рамки.

Beretta 9000 кал .40 DA

При разработването на модела е участвалa една от най-добрите италиански дизайнерски фирми - Giurgiaro Design. С някои интересни решения, пистолетът е станал изключително удобен за боравене с лява или с дясна ръка. За тази цел лостчето на предпазителя е разположено от двете страни на затворния блок.

Всички ключалки и лостчета имат заоблени форми и се намират на удобни места за достигане с по-къси или с по-дълги пръсти. Липсата на изпъкнали елементи по страничните повърхности на пистолета позволяват на неговия притежател бързо да го изважда и поставя в различни видове скрити кобури, без да се закача в дрехите.

Дизайнерът е определил подходящо място на индикатора за наличието на патрон в цевта. Той е във вид на късо лостче, разположено на горната плоскост на затворния блок. Когато има патрон в цевта, лостчето излиза от затворния блок и застава встрани пред мерника така, че да се вижда ясно при примерване.

9000S-FПистолетът работи на принципа на използване на отката на затвора при къс ход на цевта. Заключването на цевта и затвора се осъществява по "браунинговия" способ. Този способ осигурява надеждна работа на автоматиката на пистолета при използването на мощните пистолетни патрони, за които е предназначен.

Характерна особеност на оръжието е прецизната обработка на частите на ударно-спусковия му механизъм. Това е дало възможност двойнодействащият механизъм да се задейства с усилие около 4,0 кг, а за единичнодействащият механизъм са достатъчни само 2,0 кг.

Късата цев на пистолета предполага по-къс ход на затворния блок. За да се противодейства достатъчно ефективно на възникващия силен импулс на откатна сила при изстрел, под цевта е монтирана двойна възвратна пружина.

В зависимост от типа на ударно-спусковия механизъм, се използват два вида ударни чукчета - открито с набраздена повърхност и полускрито в затворния блок. С първия тип се снабдяват пистолетите с ударно-спусков механизъм с единично действие. Такива чукчета могат да се задействат с помощта на палеца преди изстрел. Пистолетите с двойнодействащ механизъм имат полускрито чукче. То се задейства до частичното му подаване от блока с помощта на спусъка, а пълното му установяване в задно крайно положение (в положение "засада") се извършва с палец.

В зависимост от използваните патрони, пистолетът се снабдява с пълнител с различна вместимост. 10-заряден пълнител имат пистолетите с калибър .40 S&W, а 9-мм-те образци използват пълнители с вместимост 12 патрона.

Интересни са данните от проведените тестови изпитания. При стрелба по мишена на разстояние 15 м, попаденията са в кръг с диаметър 12-15 см. На разстояние 25 м кръгът се разширява с 5-7 см.

Калибър:

Вместимост на пълнителя:

Размери: (д/в/ш)
Дължина на цевта:
Тегло без патроните:

9 мм Пара, 9x21 мм IMI,
.40S&W
12 (9 мм)
или 10 (.40) патр.
168/122/31-F (42-D) мм.
88 мм.
730-780 г.

Инструкции за употреба
(Формат на файла: PDF/Adobe Acrobat - 486 КB)

Handguns