Интересен е въпросът защо един модел като Beretta 92, който се явява боен пистолет, ще се модифицира в модела Beretta 92 Combat ("combat" oт английски означава "боен").

Диапазона на усъвършенстване на един модел, за да получи индекс "Combat" e доста широк и при различните производители често това е просто преименуване, при незначително изменение на конфигурацията на отделните части. Понякога обаче, това е основна преработка на модела, при която от изходния оригинал остава само идеята. Ако тези доработки превръщат пистолета в бойно оръжие, то всичко е ясно – модела по право заслужава подобно преименуване. Въпроса често се усложнява от това, че понятието "бойно оръжие" се интерпретира съвършено различно, при това не само в различни държави, но и в една и съща страна сред хора от различни кръгове. За едни е достатъчно обяснението, че ако е боен, или армейски, пистолета е длъжен да е приет на въоръжение на военни части, други добавят, че той може да се използва и от спецчастите, включително даже и от редовната полиция. Между впрочем в България Закона "за оръжието" (ЗЗКНВВООИБ) не отделя бойно оръжие от служебно и гражданско, за разлика например от Закона "за оръжието" в Русия. Накрая, има последна група лица, които считат, че ако пистолети с индекс "комбат" се използват в специални видове международни спортни състезания, това е напълно достатъчно, за да се наричат "бойни".

Специалистите на Beretta по-скоро се придържат именно към тези възгледи, доколкото измененията, които са били внесени в новия вариант на пистолета, са го приближили до спортно оръжие.

Beretta 92 - модификации

Новата версия "комбат" е съхранила много от предшестващите модификации на модела 92, макар и да е изработена с ударно-спусков механизъм с единично действие (SA). Освен това е била увеличена дължината на цевта до 150 мм, което не позволява пистолета да се причисли към полицейското или армейско оръжие. За това свидетелстват и многобройните ръчки и бутончета, които нарушават стройността на силуета и усложняват използването на пистолета в екстремални ситуации. Остава да разгледаме достойнствата на пистолета от гледна точка на използването му по правилата на Международната конфедерация по практическа стрелба (IPSC).

Съществуват три класа в тези състезания, които удовлетворяват изискванията на разни групи стрелци: така наречените "пуристи", или привърженици на чистия стил, спортисти-рекордьори и, накрая, стрелци от новото поколение, без особени претенции (спомнете си девиза – "важен е не резултата, а участието").

Новата Beretta 92 Combat точно се включва във висшия клас, който се нарича "открит". Два други – "сток гън" и "модифициран" – предполагат използване на оръжия с по-къси цеви. Между другото, фирмата Beretta предлага така също и модела Beretta 92 Stock, който има стандартна дължина на цевта 125 мм, фиксирани мерни прибори и е без дулна наставка. StockПоследната присъства на модела "Комбат", но по-скоро формално. Изпълнена е във вид на дулна втулка, за да прикрие удължената цев. Впрочем, не е съвсем ясно, ще може ли тя да изпълнява функцията на балансираща тежест, тъй-като тежи само около 50 грама. Съществено отклонение от общоприетото оръжие за "скоростна" стрелба се явява отсъствието на дулен компенсатор. На дулото на цевта или на наставката липсват отвори, нито отстрани, нито отгоре. И това, когато се изработват модели със седемкамерни компенсатори, интегрирани в дулната наставка.

По всичко останало новата модификация напълно съответства на съвременните изисквания: има увеличен бутон за пълнителя, двустранен лост за безопасно спускане на петлето, предпазител на ударника, регулируем мерник с микрометричен винт и дълбока накатка на чирените на ръкохватката. Пълнителят е с вместимост 15 патрона и не е прекалено голям по размери, въпреки че се подава под ръкохватката, което, между впрочем, създава допълнителна опора за ръката на стрелеца.

Експерти от швейцарското списание "Интернационалес вафен-магазин" са произвели стрелби с модела Beretta 92 Комбат. Впечатлението им е било, че оръжието е дало добри резултати, независимо от отсъствието на компенсатор и въпреки ръкохватката от лека сплав. Стрелбата е била само с жакетирани куршуми. На дистанция от 25 метра всички попадения са били в кръг с диаметър 78 мм (с патрони "Динамит-Нобел") или 136 мм (с патрони "Селиер и Белот"). Combat prototype Спусковото усилие е било само 2 кгс, а спусковия механизъм с единично действие е способствал за по-точната стрелба. Общия извод е бил: при щателен подбор на боеприпасите този модел е способен да дава добри резултати.

Със своя нов пистолет Beretta не внася нищо съществено в развитието на пистолетните системи, но заедно с това, тя затвърждава себе си като производител, който оперативно откликва на търсенето на потребителите и на модерните течения.

Калибър:
Вместимост на пълнителя:
Размери:
Дължина на цевта:
Прицелна линия:
Маса:

9х19
15 патрона
242x150x44,5 мм.
150 мм.
170 мм.
1135 гр.

Инструкции за употреба
(Формат на файла: PDF/Adobe Acrobat - 135 КB)

Handguns