Beretta 92

През седемдесетте години по целия свят рязко нарастват изискванията предявявани към самозарядните пистолети. Армията, и на първо място полицията, настояват да имат оръжие с повишена боеготовност, с увеличен запас от боеприпаси и с подобрена система за безопасност. Италианската фирма е една от първите, които откликват на търсенето. Пистолети от новото поколение се появяват през 1976 г. – това са моделите 81, 84 и 92. Последният представлява образец на боен пистолет, създаден на базата на добре известната по-ранна Beretta 951 ("Бригадир").

Моделът 92 е с патрон 9 мм "Парабелум" и за разлика от предшественика си е с двуредов пълнител с повишена вместимост (15 вместо 8 патрона). Блокиращата затворна система се осъществява по схемата "с къс ход на цевта", чрез накланящ се детайл (заключващ блок), за пръв път използван при пистолета Walther P.38. При това дизайнерите на Beretta се постарали да съхранят привичния за пистолетите си облик, като са оставили открития затвор-кожух и външно петле, както при класическия модел Beretta-1934 г. Разбира се е бил добавен ударно-спусков механизъм с двойно действие и се появил индикатор за наличие на патрон в патронника (както при моделите 81 и 84). Предпазителят е отляво на рамата, която е от алуминиева сплав, а затворът е стоманен. Заключалката на пълнителя е в долната част на ръкохватката, облицована с дървени чирени. Мерните прибори са нерегулируеми.

Пистолетът се е предлагал за експорт и се е произвеждал по лиценз. По настоящем базовия модел вече не се произвежда. В резултат на редица усъвършенствания е създадена цяла серия от пистолети от модела 92 с разни буквени индекси. Те се различават по предпазните системи, вместимостта на пълнителя, размерите и материала на рамата. Най-удачни се считат моделите 92-SB, 92-F и нейната модификация FS, в които са били удовлетворени всички претенции на военните. По-долу е приведен списък на всички основни модификации на модела 92 по реда на появяването им.

Beretta 92 S

Beretta 92-S е първата модификация на базовия модели 92. Вместо предпазител на рамата се появил предпазител на затвора, изпълняващ също ролята и на лост за безопасно спускане на петлето (при включване на предпазителя се блокира ударника, петлето се спуска от бойно положение и се блокира от спусковия лост). По всичко останало не се отличава от базовия модел. В наше време не се произвежда.

Beretta 92 SB калибър 9 мм Пара

Beretta 92-SB е развитие на модела 92-S. Предпазителя/лоста за безопасно спускане на петлето станал двустранен. Заключалката на пълнителя е била преместена в основата на спусковата скоба. Променена била ръкохватката. През 80-те години 92-SB е постъпил на въоръжение в италианските спецчасти и някои полицейски поделения.

Beretta 92-SB-C е компактна версия на модели 92-SB. Разгледан е отделно.

Beretta 92-SB-C type M е вариант на модела 92-SB-C, който се отличава с едноредов пълнител за 8 патрона, капачето на който служи за опора на ръката, съответно по-плоска ръкохватка и по-малко тегло. Производството е прекратено.

Beretta 92 F

Beretta 92-F (първоначално обозначаван като 92-SB-F) е разработен през 1983 г. и е резултат от следващите изменения в 92-SB, засегнали формата на спусковата скоба и предната част на ръкохватката – станало е по-удобно да се държи оръжието с две ръце. Освен това, били поставени нови пластмасови чирени, канала на цевта е била вече хромирана, а външните детайли се защитавали с брунитон – покритие от типа на тефлоновото. 92-F под условното название "пистолет М-9" през 1985 г. е постъпил на въоръжение в американската армия и спецслужбите, а така също и в армиите на ред други държави. Съвременните пистолети от този модел външно не се отличават от модела 92-FS.

Beretta 92 FS калибър 9 мм Пара

Beretta 92-FS, който през 1990 г. заменя модела 92-F, като са променени с по-здрави затвора и петлето (подготвени за стрелба и с боеприпаси с повишена мощност), е класическият армейски пистолет на Pietro Beretta. Приет е на въоръжение в армията на САЩ и във френската жандармерия. Многозаряден пистолет с висока надеждност и обезопасеност. Ударно-спусковият механизъм е SA/DA с външен предпазител, блокиращ ударника. Произвежда се в две разновидности - оксидиран и от неръждаема стомана (Inox).

Beretta 92 Inox

Beretta 92 Combat е модификация на модела 92, предназначен за прецизна стрелба. Разгледан е отделно.

Beretta 92-FS Brigadier е модификация на модела 92-FS. Разгледан е отделно.

Beretta 92 FS Elite

Олетотеното (скелетно) петлеBeretta 92-FS Elite е модификация на модела 92-FS Brigadier с леко (до 119 мм) скъсена цев, в резултат на което общата дължина се намалила до 211 мм. Освен това, е поставен т.нар. "скелетно" облекчено петле, осигуряващо по-бързо спускане, разширен е приемния отвор за пълнителя, което улеснява зареждането "опипом".

Beretta 92-D Centurion

Beretta 92-FS Centurion е модела 92-FS със скъсени цев и затвор при старата рама. Общата дължина е 197 мм, цевта е 103 мм, а пълнителя е за 15 патрона.

Beretta 92-FS-C

Beretta 92-FS-C е компактна версия на модели 92-FS с скъсени цев, затвор и ръкохватка. Пълнителя е за 13 патрона, размерите са както на модела 92-SB-C.

Beretta 92-FS-C type M е версия на модели 92-FS-C с едноредов пълнител за 8 патрона.

Beretta 92/96 DS

Beretta 92-DS е аналогичен на модела 92-FS, с изключение на това, че УСМ е DAO (само двойно действие). Предпазителя при включено положение блокира петлето и ударника.

Beretta 92/96 D

Beretta 92-D е аналогичен на модела 92-DS, но няма предпазител. Петлето е с променена форма.

Beretta 92/96 G

Beretta 92-G - "Gendarmerie" е приет на въоръжение от Gendarmerie Nationale de France през 1989 г. Произвежда се по лиценз във Франция от заводите GIAT Industries. От модела 92-FS се отличава по това, че на лоста на затвора е оставена само функцията за безопасно спускане, а петлето не се блокира (пистолетът е винаги готов за изстрел).

Beretta 96 е модификация на модела 92-F с патрон .40S&W. Вместимост на пълнителя - 11 патрона. Модификациите на модела 96 са аналогични на съответстващите модификации на модела 92 (D, Brigadier, Elite и т.н.).

Beretta 98 е модификация на модела 92 с патрон 9х21 мм IMI, разпространен в някои европейски страни, където за граждани са забранени "армейски" калибри, в това число и 9х19 мм.

Известни копия и клонове:
- Helwan модел 92 - Египет
- Taurus PT92 - Бразилия
- Vector Z88 - ЮАР.

Калибър:
Дължина:

Дължина на цевта:

Тегло:

Пълнител:9х19, .40S&W, 9х21
217 мм.
(197 мм за компактните модели)
125 мм.
(109 мм за компактните модели)
950-1000 г без патроните
(в зависимост от модела)
15 патрона (модел 92 и 98)
13 патрона (92 компакт)
11 патр. (модел 96 кал. .40S&W)
8 патрона (92 компакт тип М)

Схема на Beretta-92.

Инструкции за употреба
(Формат на файла: PDF/Adobe Acrobat - 577 КB)

Handguns