Beretta 3032 TOMCAT Inox

Субкомпактният модел 3032 Tomcat ("Котарак") е се появи през 2000 г. на оръжейните пазари в САЩ, като нова модификация на произвеждания от 1996 г. от Beretta. Предназначението на този "джобен" модел с малки размери е за скрито носене и става много популярен като резервно оръжие.

Автоматиката му работи на основата на използването на отката на свободния затвор. Пистолетът е конструиран с оригинална схема за вкарване на патрон в патронника, чрез повдигане на шарнирно свързаната отпред с рамата цев нагоре. Фиксирането на цевта отзад към рамата става с лост, разположен отляво на рамата над спусъка. Затворът се връща в предно положение не от традиционната възвратна пружина, а от специална лостова система, привеждана в действие от две пружини, разположени в ръкохватката. Ударно-спусковият механизъм е SA/DA с чукче, с външен механичен предпазител, блокиращ спусъка и ударника. Автоматичен предпазител на ударника не е предвиден.

Beretta 3032 Tomcat

Шарнирно закрепената чупеща се цев позволява бързо зареждане на патрон директно в нея, при поставен пълнител или при липса на такъв. Позволява също и оглед и почистване на цевта (от задната й страна), без разглобяване на оръжието, което впрочем при този модел става твърде лесно (възвратният лостов механизъм в ръкохватката е доста сложен и не подлежи на разглобяване). Известно неудобство обаче създава изваждането на патрона при засечка и засядане в цевта. Други неудобства са тежкият спусък и конструктивната особеност, че след изразходване на боеприпасите затворът не остава на затворна задръжка.

Мерните прибори са механични, открит тип, със сравнително малки размери и неконтрастни, което заедно с късата мерна линия пречи на доброто прицелване. Това едва ли е толкова голям проблем, защото пистолетът е предвиден за стрелба на къси разстояния.

Рамата е изработена от алуминиеви сплави, затворът и цевта - от неръждаема стомана, а чирените са от пластмаса. Произвежда се оксидиран и от неръждаема стомана (Inox).

Калибър:
Вместимост на пълнителя:
Размери (д/в/ш):
Дължина на цевта:
Дължина:
Прицелна далекобойност:

7,65 мм Browning (.32 Аuto)
7+1 патрона
124/95/29 мм.
61 мм.
480 гр.
10 -15 м.

Инструкции за употреба
(Формат на файла: PDF/Adobe Acrobat - 679 КB)

Handguns