Oт FX патроните на канадската фирма "Симунишън" (Simunition) боли, но не се умира. Те се отличават с уникален телескопичен дизайн и намален барутен заряд. Боеприпаси Simunition FXЗатова дори рана не остава на мястото на попадението, само цветна следа. Наричат ги още маркиращи или хуманни муниции.

Тренировката с FX обаче, не е игра. Тя няма нищо общо с пейнтбола. С маркиращите муниции българските барети се учат как да оцеляват в бойна обстановка. Отскоро ги тестват и рейнджърите от Специалните сили на армията.

Тренировъчната система FX осигурява най-безопасното и реалистично обучение за непосредствен бой. В САЩ застраховката на човек, тренирал с патроните на "Симунишън", скача от 800 на 2000 долара. Те са на почит в почти всички полицейски и армейски спецчасти на Стария континент.

Елементи на патронаЕдинственото условие за използване на маркиращите патрони е наличието на специални адаптери, които се монтират на оръжието. Формата на адаптерите не позволява вместо цветен в патронника да се постави боен патрон. Доскоро нашите барети разполагаха само с адаптери за пистолетния калибър 9 мм Пара. Сега са доставени и адаптери за автомати "Калашников", които се използват от готвещите се за Ирак рейнджъри.

Защитната екипировка е задължителна за начинаещите. Тя включва специални шлемове, които покриват 100% главата, предпазна яка, защитна жилетка, ръкави и панталони. Екипировката е направена от лека и лесна за почистване материя. Тя гарантира безопасност, но остава улученият да усети наказателния удар и да се поучи от грешката си.

Само опитни рейнджъри отказвали при тренировка защитните шлемове, слагали само каска и очила. Разчитали главно на бързата си реакция.

Handguns